Spaanse Wijn Kopen
Er zijn weinig landen met meer uitersten in het land dan in Spanje. Duizenden Nederlanders gaan elk jaar naar het Spaanse land om te genieten van de zon, zee en strand. Maar Spanje heeft veel meer te bieden dan dat. Ruig, temperamentvol, smaakvol en magnifiek. Zomaar wat steekwoorden om Spanje maar ook vooral de Spaanse wijn te benoemen. Steekwoorden die je proeft bij elke individuele slok Spaanse wijn. Of het nou een frisse Rueda, een kruidige Rioja, een sprankelende Cava of een stroperige Pedro Ximenez is, je proef Spanje. Je denkt aan bruisende steden zoals Barcelona, Madrid of Sevilla. Je fantaseert over een tafel vol tapas in een karakteristiek tapas-restaurant. Waar eten en drinken in overvloed is. Waarbij het Spaanse gekakel galmend over de typische pleintjes gaat. Waar het nachtleven levendig is. Waar genieten de standaard is. Welke Spaanse wijn je ook opentrekt, je gedachten blijven bij het dit prachtige deel van het Iberisch schiereiland.
Dicht tegen de Pyreneen aan liggen prachtige wijnstreken. De Rioja is een van de meest bekende wijngebieden ter wereld. Bij grootse wijnhuizen zoals Obalo, Carlos Serres en Don Jacobo maken al eeuwenlang de mooiste wijnen. Een Rioja wijn herken je meteen. Krachtig en intens, Specerijen en kruidig. Een bepaald temperament wat typisch Spaans is. Tempranillo is hier de basis (en overigens in nog vele andere wijn regio’s in Spanje!)
Waarbij het Noord-Oosten van Spanje de rode druivensoorten zegevieren, triomferen de witte druivenrassen in het noord-Westen. Met name de Verdejo is hier een succesnummer, maar de Macabeo en Albarino bespelen hier zeker niet de tweede viool. Knisperend fris als een zonnige voorjaarsmorgen. Vers gemaaid gras. Een schaal fruit de mer. Alle fantasieën die bij je opkomen als je een fles witte wijn uit de Rueda of Rias Baixas open trekt.
Naast geweldige kwaliteitswijnen, heeft de Spaanse wijn bouw nog enkele troeven. Waar Frankrijk hoge ogen gooit met haar champagne, en Italië furore maakt met de prosecco heeft ook Spanje haar eigen bubbel. En deze bubbel is net de eigenwijs als Spanje zelf. Een bubbel vol complexiteit en karakter: De Cava. Deze Spaanse bubbel komt in vele gedaanten voor, Brut, Semi Seco, Rose, Brut Reserva of Blanc de Blanc, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: Ze gaan Europa veroveren. Waar tien jaar geleden niemand opkeek van een mooie cava is de tendens gelukkig veranderd. Cava is iets milder dan champagne en komt soms iets kruidiger, over dan champagne. Weer dat eigenwijze karakter wat je alleen in Spanje vindt.
Bekende Spaanse Wijngebieden
Bij Spaanse wijn denken mensen vaak aan Rioja, Ribera del Duero en Rueda. Maar Spanje heeft zoveel meer! Er is geen enkel land wat meer wijn gebieden heeft dan Spanje. De Spaanse wijnen worden gemaakt verdeeld over meer dan 50 wijngebieden. In alle uithoeken, van de zonnige kust tot het kurkdroge binnenland wordt de Spaanse wijn geproduceerd.Maar naast de meeste wijngebieden kent Spanje ook het grootste wijngebied ter wereld. Nergens op deze aardbol is een wijn regio te vinden die groter is dan La Mancha! Enkele van de grootste wijnhuizen ter wereld bevinden zich binnen de Spaanse landsgrenzen. Torres, Marques de Riscal en Vincente Gandia. Grote wijnhuizen die elk aspect van wijn maken beheersen. Maar in heel Spanje wordt sublieme wijn gemaakt. Of dat nou in het Noord-Oosten is (Rioja, Navarra, Priorat), Het Noord-westen (Rias Baixas, Rueda, Toro) of het Zuiden is (Yecla, Jumilla of Jerez); elk gebied heeft haar kenmerken en haar prachtige kwaliteits wijnen.Dicht tegen de Pyreneen aan liggen prachtige wijnstreken. De Rioja is een van de meest bekende wijngebieden ter wereld. Bij grootse wijnhuizen zoals Obalo, Carlos Serres en Don Jacobo maken al eeuwenlang de mooiste wijnen. Een Rioja wijn herken je meteen. Krachtig en intens, Specerijen en kruidig. Een bepaald temperament wat typisch Spaans is. Tempranillo is hier de basis (en overigens in nog vele andere wijn regio’s in Spanje!)
Spaanse Priorat
In het achterland van Tarragona, iets ten zuiden van Barcelona, ligt het piepkleine wijngebied Priorat. Vroeger werd dit kurkdroge gebied gemeden door wijnmakers wereldwijd, maar sinds enkele decennia weten wijnhuizen dit ongerept stukje Spanje te bereiken en te waarderen. Het gebied is wonderschoon: de tijd heeft hier letterlijk stilgestaan. Het gebied is heuvelachtig en robuust. Wanneer je je ’s morgens vroeg in dit ruige gebied bevind, langs dalen waar een schimmige mist hangt, en huisjes, waar elektriciteit nog niet de standaard is, voelt het geheel zeer mysterieus aan. Minstens net zo mysterieus als de wijnen die hier geproduceerd worden. Volgens velen de beste van alle Spaanse wijnen!Waarbij het Noord-Oosten van Spanje de rode druivensoorten zegevieren, triomferen de witte druivenrassen in het noord-Westen. Met name de Verdejo is hier een succesnummer, maar de Macabeo en Albarino bespelen hier zeker niet de tweede viool. Knisperend fris als een zonnige voorjaarsmorgen. Vers gemaaid gras. Een schaal fruit de mer. Alle fantasieën die bij je opkomen als je een fles witte wijn uit de Rueda of Rias Baixas open trekt.
Naast geweldige kwaliteitswijnen, heeft de Spaanse wijn bouw nog enkele troeven. Waar Frankrijk hoge ogen gooit met haar champagne, en Italië furore maakt met de prosecco heeft ook Spanje haar eigen bubbel. En deze bubbel is net de eigenwijs als Spanje zelf. Een bubbel vol complexiteit en karakter: De Cava. Deze Spaanse bubbel komt in vele gedaanten voor, Brut, Semi Seco, Rose, Brut Reserva of Blanc de Blanc, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: Ze gaan Europa veroveren. Waar tien jaar geleden niemand opkeek van een mooie cava is de tendens gelukkig veranderd. Cava is iets milder dan champagne en komt soms iets kruidiger, over dan champagne. Weer dat eigenwijze karakter wat je alleen in Spanje vindt.