Waarom het glas voor je witte wijn het verschil maakt?
Dat ga ik je uitleggen. Overigens geldt dit net zo goed voor rode wijn en voor bubbels, maar laten we het even toespitsen op witte wijn hier. Rood, kom ik nog een keer op terug, en bubbels leg ik je hier ook uit.
Maar goed. Stel, je hebt net €30 uitgegeven aan een prachtige Chardonnay. Je schenkt het in dat mooie grote hoge glas dat je voor je verjaardag kreeg, neemt een slok... en vraagt je af waar die complexiteit is gebleven die de wijnboer beloofde? En die romigheid die je had verwacht?
Het probleem?
Je gebruikt het verkeerde glas.
*Ik ga er hier hypothetisch wel even vanuit dat je die wijn op de juiste temperatuur schenkt, niet te oud, niet te jong, en er geen lemon bars bij aan het eten bent.
Beetje een ongemakkelijke waarheid: zelfs de beste witte wijn ter wereld smaakt middelmatig in het verkeerde witte wijnglas. En vice versa, doet ook die goedkope fles, het beter dan verwacht in het juiste glas.
Als wijnliefhebber investeer je in goede flessen. Maar vaak drink je ze uit glazen waarvan het ontwerp je geld te verspilt. Daar kunnen we wat aan doen.
Waarom je in sommige restaurants specifieke glazen per wijn krijgt
Restaurants die serieus zijn over wijn hebben verschillende glazen voor een reden. Niet voor show, niet om indruk te maken, maar omdat het de wijnervaring naar een ander niveau haalt. Helpt ze overigens ook met relatief goedkope wijnen matchen bij je menu, maar dat terzijde.
Een goede sommelier weet dat een Riesling andere eisen stelt dan een Chardonnay. Dat temperatuur binnen twee graden het verschil maakt tussen elegant en plat. Dat de vorm van het glas de wijn kan maken of breken.
Thuis grijpen we naar het grootste glas in de kast. "Groter is beter, toch?" Maar dat klopt niet altijd. Ook de stelregel dat wit in kleinere glazen beter voor de dag komt klopt niet. Je wilt eigenlijk kijken naar de druif die je drinkt, en een beetje je eigen voorkeursstijl.
Maxi Riedel en ik

Tijd voor een anekdote: heel wat jaren geleden ging ik voor de eerste keer naar ProWein. Dat is een heeeeele grote wijnbeurs, waar je wijn van over de hele wereld kunt proeven, maar soms ook andere dingen kunt ervaren.
Toevallig kwamen we langs de Riedel stand, waar deze wijnheld stond te werken: Maxi Riedel. Wellicht ken je hem van Insta met zijn fameuze color-checks en Sunday Wine Funday's. Als je ons daar overigens nog niet volgt, neem eens een kijkje: @Perfectewijn.nl. Goed terug naar het verhaal. Maxi Riedel is inmiddels het hoofd van Riedel.
©Riedel.com
Zijn familie maakt al generaties lang wijnglazen en daar hebben ze ook verstand van. Hij liet ons dezelfde wijn proeven, maar uit 3 verschillende glazen.
Een Riesling, uit drie verschillende glazen:
- Chardonnay glas
- Riesling glas
- Sauvignon glas
En die zien er zo uit:

De wetenschap achter dat perfecte wijnglas

Waarom dus die verschillen in glazen? De vorm van je glas bepaalt drie cruciale dingen:
- Hoe aroma's je neus bereiken;
- Hoe temperatuur behouden blijft;
- En welke delen van je tong eerst contact maken met de wijn.
Witte wijnen leven van hun aroma's. Meer dan rode wijnen zelfs. Die delicate geuren van citrusbloesem, mineralen uit de bodem, subtiele kruiden, dat is waar de magie zit. Verkeerde glazen laten die aroma's ontsnappen voordat ze je ervaring kunnen verrijken.
Een smal witte wijnglas concentreert aroma's zoals een trechter water bundelt. In plaats van geuren te laten verdwijnen in een brede opening, stuurt de tulpvorm alles naar één punt: je neus.
Dit is geen marketing praatje. Het is pure natuurkunde. Aromacomponenten zijn vluchtig, ze willen ontsnappen. Een brede opening geeft ze alle ruimte. Een smalle opening dwingt ze samen, creëert concentratie, maakt subtiele nuances plotseling duidelijk.
Een breed glas is dan overigens absoluut niet slecht, soms heb je het ook nodig dat die aroma's los komen, dat alcohol niet in je glas blijft hangen, en dat zuren wat verdwijnen.
In een wijnglas, eh notendop:
Heb je een wijn die zuren nodig heeft, frisheid, niet te vol is qua alcohol, zoals Sauvignon, Gewürztraminer, Riesling: smal glas. Heb je een wijn die romigheid nodig heeft, boterig is, zoethout mag tonen zoals Chardonnay of Chenin Blanc: breed glas.
Uiteraard scheelt het nog wat de stijl van de wijn en het huis is, maar dat is een stap verder.
De volgende stap is dan om te gaan bepalen wat je vaak drinkt, en waar je het dus de moeite voor vindt om glazen te kopen.
Persoonlijk advies: glazen voor Pinot Noir/Nebbiolo, Cabernet, Sauvignon en Chardonnay, daarmee kom je een heel eind.
En die bubbels dan?
Ja daar zou ik ook nog op terugkomen. Typisch drink je bubbels in een flute, of een coupe wellicht nog. Wat een beetje het probleem is met die eerste, daar komt bijna geen zuurstof bij.
Een flute is heel smal, koolzuur duwt door die smalle koker ook nog eens lucht naar buiten, smaak en beleving is dan ver te zoeken.
Voor de coupe, precies het tegenovergestelde, het vliegt weg, maar ook het koolzuur vliegt weg. Zonde van het idee van bubbels.... of je moet een hele snelle genieter zijn.
Wat dan?
Schenk die bubbels in een groter glas voor witte wijn, en dan merk je sneller dat mousserende wijn toch écht wijn is.
Veelgestelde vragen
-
Dus grote wijnglazen zijn niet nodig?
Dat zeg ik niet. Een groot wijnglas geeft je in veel gevallen meer ruimte om geuren los te krijgen. Bij sommige wijnen wil je dat niet, maar in veel gevallen wel. De vorm is echter vaak belangrijker.
-
Zijn dure glazen beter?
Nee. Helaas dekt alleen die 'nee' de lading echter niet. Glazen specifiek voor een soort wijn worden vaak duurder omdat die niet door iedereen gemaakt worden. Daarnaast komen ze ook nog eens vaak in kristalglas, of zijn ze handgeblazen. Allemaal factoren die de prijs opdrijven.
-
Wat kost een beetje wijnglas?
Dat scheelt dus nogal. Bepaal vooral eerst voor welke glazen je echt ruimte hebt, zowel qua kastruimte als budget. Welke wijn je vaak drinkt en ga dan een beetje rondneuzen.
-
Is er een universeel glas?
Ja zeker, voor wijncursussen worden universele glazen gebruikt. Dan maakt teststandaarden mogelijk en een gelijk speelveld. Echter gaat het dan om herkennen van wijn, druif, hoe het gemaakt is en kwaliteit, niet om genieten. En dat doe je natuurlijk thuis het liefst.
Reacties (0)
Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!