Hoe kies je een wijn als beginnende wijnliefhebber?

15 Sep 2025Roel Timmermans
Hoe kies je een wijn als beginnende wijnliefhebber?

Begin je net een beetje geïnteresseerd te raken in wijn, maar weet je nog niet zo goed hoe je nu een wijn kiest? Geen probleem, zo maak je een goede keuze in 3 simpele stappen.

Maar eerst. Ik ga er hier vanuit de je een wijn wilt die meteen lekker is, zonder gedoe, zonder 'decanteren', zonder jaren rijpen op fles, en noem nog maar een paar typische wijntermen. 

Daarom loop ik je hieronder drie vragen, waardoor je redelijk in de richting moet kunnen komen van wat er past bij jouw smaak en jouw budget.

En dan is het simpel: Klikken, bestellen, morgen proeven.

Eerst even het begin qua wijn kiezen

Als je je (eerste) fles uitzoekt, wil je iets dat meteen plezier geeft. Een beginnerswijn, en dat is niks negatiefs trouwens, moet toegankelijk zijn, prettig om het zo maar te zeggen. Wat betekent dat dan? 

  • Niet te veel tannines
    Tanninnes zorgen voor dat stroeve, droge gevoel aan je tanden.
  • Aangename zuurgraad
    Ja, ik snap het, je wilt geen zure wijn, maar een beetje heb je nodig, waarom: leg ik hier uit. Maar in het kort, wat zuren zorgen voor frisheid, en dat het ook wijn is, niet te zwaar voelt en meer.
  • En duidelijk fruit
    "Primaire smaken" hoor je wellicht (nog) wel eens, mag je nu helemaal vergeten.

Hoe vind je dit? Zoek naar termen als "makkelijk te drinken wijn", "soepele rode wijn" of "frisse witte wijn" in de productbeschrijving. Nu zegt dit niet alles, vooral aangezien je dat zelden op de fles ziet staan en juist daarom heb ik een paar tips die je op weg helpen:

  1. Kies een relatief jonge wijn. Naarmate wijn ouder wordt, en/of langer heeft kunnen rijpen krijg je meer en meer secundaire en tertiare smaken (hout, tabak, leer, etc.) Dus voor rood 1 tot 3 jaar oud. Voor wit 1 tot 2.
  2. Bij rode wijn, zoek naar termen als Ripasso & Appasimento. Bij deze wijnen zijn de druiven iets verder ingedroogd voor het maken. Dat zorgt voor iets meer suikers en daarmee vaak een net iets fruitigere, zoetere en soepelere smaak.
  3. Merlot, Malbec, Primitivo en Zinfandel, allemaal rode druiven die op zichzelf vaak een wat toegankelijker profiel qua smaak hebben.
  4. Sauvignon, Vermentino, Pinot Grigio als je van iets frissere smaken houdt.
  5. Chardonnay, Viognier als je van iets zachter / romiger houdt.

 

De 3 dingen om voor jezelf te bepalen

Die drie vragen waar ik het eerder over had? Hier komen ze. De combinatie van antwoorden geeft je een richting waarin je kunt zoeken.

Nummer 1: Wat is je smaakprofiel (zoet, fris, zacht)?

  • Hou je van fruitig en licht?
    Denk aan smaken en geuren als citrus, appel, peer, lychee, bloemen? Kies een frisse witte wijn of een droge rosé.
  • Wil je iets rijkers maar niet te zwaar?
    Denk aan aardbeien, bessen? Ga voor een soepele rode wijn met zachte tannines (bv. Merlot of een jonge Grenache).
  • Mag het wat voller zijn, maar niet te hard?
    Denk aan kersen, bramen, melkchocolade? Primitivo / Zinfandel zijn je vrienden.
  • Zin in feestelijk?
    Kies een zachte mousserende wijn of cava. Wil je een licht zoetje: zoek dan een demi-sec.

Deze korte zelftest helpt: hou je van citrus en appel (fris), aardbei en zomerfruit (rosé/fris), of zachte kersen en chocolade-notes (zacht rood)?

Nummer 2: Welke wijn voor welk moment?

  • Frisse witte wijn:
    Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Vaak licht, verfrissend en ideaal als eerste witte wijn bij een etentje. Gaat ook goed bij salade, (gegrilde) groene groenten, niet te vette vis.
  • Romigere witte wijn:
    Chardonnay (met termen als oaked, butter, etc). Dit past beter bij vettere vis, of vis waar het vet komt van een vettere saus zoals een Beurre Blanc.
  • Soepele rode wijn:
    Merlot, Gamay (Beaujolais) of jonge Grenache. Weinig harde tannines en direct fruitig. Dit kun je vaak ook prima drinken zonder gerecht erbij, maar past ook zeker bij niet te heftige pasta's, pizza, gevogelte.
  • Rosé:
    Uiteraard ideaal voor het terras, maar stiekem ook echt een goede match voor veel gerechten. Past goed bij veel gerechten, die niet te zwaar zijn, een burrata salade bijvoorbeeld.
  • Zwaarder/Steviger rood:
    Heb je een gerecht waar heel veel smaak / vet in zit, zoals gegrild vlees, dan kun je makkelijk naar een zwaardere rode wijn gaan. Wat is dan zwaarder? Dat kan 2 kanten in:
    • Iets wat met de smaak meegaat: complimenterend. Dan heb je die meer jam-achtige, romige rode wijnen: Denk hierbij aan Primitivo, Zinfandel, Ribera del Duero, Napa Cabernet Sauvignon. Begin je net in je wijnreis, dan zou ik hiermee beginnen.
    • Iets wat contrast biedt op de smaak: contrasterend. Dan heb je meer zuren, tannines, rood fruit, leer. Denk hierbij aan Barolo, Brunello.
  • Bubbels: Probeer jonge cava (waar geen jaartal op staat) of prosecco als je iets feestelijks maar niet complex wilt.

Prijsindicatie voor starters: €8–€15 per fles. Voor je eerste wijn kopen is dit een veilige range: kwaliteit én plezier voor een eerlijke prijs. De vraag om jezelf te stellen: Wat is het moment waarop ik deze wijn(en) ga drinken?

Nummer 3: Wat is je budget?

Uiteraard een heel belangrijk punt, wat wil je uitgeven? Dat helpt je deels af te kaderen waar je naar kunt/moet kijken.

Als je de stijl weet, en het moment voor wanneer je iets gaat drinken dan kun je kijken naar welke opties je hebt aan druiven en regio's. Nu kan ik je moeilijk een overzicht geven van al onze 5000+ wijnen per combinatie, maar ik geef je een paar richtlijnen.

 Soort wijn Prijsklasse Gelegenheid Stijl Kijk naar bijvoorbeeld
Frisse witte wijn < €10 Goed gekoeld (koelkastkoud) ook prima voor op het terras, anders gaat het heel goed bij wat frissere salades.  Frisser, iets hoger in zuren. Fruitig. Zenato Pinot Grigio
zenato-pinot-grigio-delle-venezie

€10 - €20 Dit is echt heel mooi fris zonder hele heftige zuren. Het is zachter, dan de optie hierboven, kan daardoor prima op het terras, maar werkt met veel salades. Maar is wel echt ook een heel goed glas. Fris, zacht, goede nasmaak.

Tiefenbrunner Pinot Grigio

tiefenbrunner-pinot-grigio

€20+ Nieuw Zeelandse Sauvignon geeft je bijna altijd dat hele grassige, Granny Smith, achtige smaakje. Heel goed, maar moet je wel van houden. Grassig, groene appels, heel klein beetje aspergetinten.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

cloudy-bay-sauvignon-blanc-new-zealand
Romige witte wijn < €10 Als je wilt ontdekken wat hout en boterige smaken in Chardonnay betekenen, dan is dit ideaal om mee te beginnen qua ontdekkingsreis. Vol, hout, boterig

Butter & Wood

Butter Wood Chardonnay

€10 - €20 Dit is veel minder intens dan de optie hierboven, en laat daardoor ook iets meer ruimte om nog een ronde wit hierna te drinken. Relatief zachte houttinten, mooi zacht, goede balans.

Vignobles Vellas  Chardonnay 52 Blend 

52 Blend Chardonnay

€20+ Ben je inmiddels een stap verder in je ontdekkingsreis, dan begint de balans tussen, hout, fruit, boter wat duidelijker een verschil te maken. Dan kun je dit eens proberen. Romiger, houtig, zacht, soepel. Langere nasmaak.

Enate Barrel Fermented Chardonnay

enate-chardonnay-fermentado-barrica
Rosé < €10 Ideaal voor het terras. Door dat lichte zoetje, wellicht wat lastiger combineren met eten. Heel licht zoetje, soepel, lage zuren.

Sans Pretention Luberon Rose

sans-pretention-luberon-rose

€10 - €20 Iets droger, maar nog steeds niet kurkdroog. Is daardoor wel makkelijker te matchen met diverse gerechten. Goede zuurgraad, niet dat zoetje, kan beter bij salades, kip, etc.

Gerard Bertrand Gris Blanc Rose

Gris Blanc Rosé

€20+ Dit is een klasse an sich. Als je wilt weten hoe goed Rosé kan zijn, en het niet alleen meer "terraswijn" is, dan is dit het schoolvoorbeeld. Niet goedkoop, maar ontiegelijk zacht, romig, goede finish.

Domaines Ott Rose Chateau de Selle

domaines-ott-rose-chateau-de-selle-2022
Bubbels < €10 Dit wordt gemaakt zoals Champagne, maar dan voor een hele toegankelijke prijs. Verkooptopper, die klaarblijkelijk bij heeeeel veel mensen in de smaak valt.

Cava Palau Brut

Cava Palau Brut

€10 - €20 Dit is heel toegankelijk, niet te droog.  Fris, fruitig.

Bepin de Eto Prosecco

bepin-de-eto-prosecco-valdobbiadene

€20+ Voor als je champagne wellicht net iets te droog vindt, en toch mooie bubbels wilt. Heel fris, droog, maar nog niet dat je mond er heel strak van trekt.

Bellavista Grande Cuvee Alma Brut Franciacorta

bellavista-alma-franciacorta-cuvee-brut
Soepele rode wijn < €10 Simpel, niet te zwaar. Kun je ook gewoon los als glas drinken. Soepel, maar met iets meer kruiden.

Rio Lindo Syrah

rio-lindo-syrah

€10 - €20 Een rode wijn die prima bij hele lichte gerechten kan.  Meer rode bessen, niet zwaar, iets meer zuren. Perfect bij pizza.

Luigi Pira Dolcetto d'Alba

Pira Dolcetto

€20+ Dit kan heel goed bij de stevigere gevogelte gerechten, maar bijvoorbeeld ook bij halloumi. Rood fruit, zacht, fris.

Francis Coppola Santa Barbara Pinot Noir

francis-coppola-pinot-noir-diamond-collection
Stevigere rode wijn < €10 Vooral voor mensen die echt niet houden van dat stroeve gevoel en hoge zuren in rode wijn, ideaal. Vol, romig, beetje kersen / rozijnen. Beetje jam-achtig.

Barasasso Appassite

barasasso-appassite

€10 - €20 Goed bij een stuk vlees, en vooral ook goed als je niet zo van die hele stroperige rode wijnen houdt, maar wel iets wilt dat duidelijk aanwezig is. Iets meer peper, wat donker donker fruit. Niet jam-achtig.

Matsu El Recio

matsu-el-recio

€20+ Niet iedereen is fan van Primitivo, maar de stijl hiervan kan ook veel kenners wel bekoren. Dus goed bij een gemixt gezelschap qua wijnkennis. Vol, aanwezig, maar niet teveel jam. Heeft ook nog wel wat bloemigs. Dit lust iedereen.

San Marzano Collezione Cinquanta

Primitivo voor gevorderden
Dessert wijn < €10 Goed bij een niet te zoet dessert. Zoet, zacht wit.

Le Haut Pais Cotes de Bergerac Moelleux

le-haut-pais-cotes-de-bergerac-moelleux

€10 - €20 Gaat heel goed, bij hele suikerige toetjes, door dat het heel fris is. Dit drinkt wel als ranja, dus pas op. Moscato heeft minder alcohol (~5-6%). Drinkt daardoor heel fris en licht. Vaak veel perzik, tropisch fruit achtige smaken.

Angelo Negro Moscato D'Asti

angelo-negro-moscato-d-asti

€20+ Dit past heel goed in combinatie met aardbeien, en wat chocolade achtige desserts. En als je iets onverwachts op tafel wilt zetten. Donkere dessertwijn, daardoor iets uitgesprokener. Meer donkere fruitjam tinten. 

Elysium Black Muscat

elysium-black-muscat-dessert-wijn-75

 

Kort samengevat

Een goede beginnerswijn maakt wijnplezier direct toegankelijk en het voorkomt dat je bij die eerste ervaringen meteen denkt: "Ehh, mij te zuur...", "te droog..".

Dit helpt je hopelijk een beetje op weg, en zo niet. Je kunt ons gewoon bellen of mailen...

Meer artikelen

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden